;)
mini: ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.Oblicz
prawdopodobienstwo
wylosowania liczb ,ktorych suma jest podzielna przez 3.
15 paź 18:48
Mila:
Dzielimy liczby na podzbiory:
X0={3,6} liczby podzielne przez 3
X1={1,4,7} liczby podzielone przez 3 dają resztę 1
X2={2,5} liczby podzielone przez 3 dają resztę 2
|Ω|=7*7
A− suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3
A={(x,y): x,y∊X0 lub (x∊X1∧y∊X2 ) lub (x∊X2 ∧y∊X1)}
|A|=22+2*3*2=4+12=16
15 paź 19:01