trygonometria
maatiii: Heeeej mam jeszcze jedno pytanie mam przykład
to czy tutaj moge pomnożyć stronami razy cosx oczywiście po określeniu dziedziny x=R/{pi/2+kpi}
15 paź 17:51
Omikron: Możesz
15 paź 17:52
Janek191:
Co to za zapis ?
15 paź 17:54
maatiii: i właśnie teraz mam wątpliwości czy to powinno tak wyglądać wyłączyć cosx przed nawias mam
cosx(sinx+cosx)=1
i z tego wychodzi
cosx=1 lub sinx+cosx=1
i czy to jest na pewno poprawne ? XD
15 paź 17:54
maatiii: @Janek191 wybacz, lenistwo :c
15 paź 17:55
Jack:
sinxcosx + cosx = 1
cosx(sinx + 1) = 1
i teraz nwm co tu sie stalo u Ciebie.
15 paź 17:56
maatiii: hmmm mnożąc stronami przez cosx pomnożyłem sinx i potem cosx z tego cosx2
wyszło Sinxcosx+cos2x=1
Chyba że coś źle robie?
15 paź 17:59
Jack: znaczy tak, moj blad w poscie 17;56
jednakze dochodzimy do zapisu
cosx(sinx+cosx) = 1
i teraz jakim prawem okreslasz ze albo jedno albo drugie = 1 ?
15 paź 18:00
maatiii: no właśnie dlatego miałem wątpliwości, nic innego nie przychodziło mi do głowy xd
dlatego zapytałem

nie mam pojęcia jak to rozpisać
15 paź 18:04
5-latek: No jak jakim prawem ?
a*b=1 jesli a=1 i b=1 (chociaz go nie znam

sinxcosx=sin
2x
| | 1 | |
sinxcosx w pamieci z odpowiedniego wzoru to |
| sin2x |
| | 2 | |
dostajesz 0,5sin2x= si
2x
dalejTy
15 paź 18:08
5-latek: Oczywiscie
0,5sin2x= sin2x
15 paź 18:09
Jack: 5−latek
a*b = 1
⇔
1) a = 1 i b = 1
2) a = −1 i b = − 1
i teraz to rozumiem, ze mozna.
15 paź 18:09
Jack:
jednakze nie jestem pewien co do przypadkow
15 paź 18:11
Jack: Dlatego proponuje ten sposob :
zal. cosx ≠ 0
| | 1 | |
sinx + cosx = |
| //*cosx |
| | cosx | |
cos
2x + sinxcosx = 1
z jedynki trygonometrycznej cos
2x = 1−sin
2x
1−sin
2x + sinxcosx = 1
− sin
2x + sinxcosx = 0
sinx(−sinx + cosx) = 0
sinx = 0 lub sinx = cosx
...
15 paź 18:18
Jack: oczywiscie dla
sinx = cosx (skoro cosx≠0) to dzielimy przez cosx
tgx = 0
x= ...
15 paź 18:22
Jack: tg x = 1*
15 paź 18:22
Jack: maati nie zainteresowany
15 paź 18:55
5-latek: Dlatego ze juz nalezalo pomyslec
15 paź 18:59
maatiii: Przepraaszm, musiałem mega szybko wyjść z domu bo na 18 wychodziłem, ale dzisiaj już wracam do
matematysi i zaraz zrozumiem wasze tłumaczenia

<3
16 paź 12:00
maatiii: rozumiem już, dzięki Wam za pomoc

odp
16 paź 12:55