f. kwadratowa
domi: Hej, pomoze mi ktoś

Wiesz, że funkcja kwadratowa 2 f(x) = 2x + bx+ c przyjmuje wartość najmniejszą y = 1 dla x = 1
. Wyznacz wzór funkcji f , a następnie rozwiąż równanie f (x+ 4) = f(− 1) .
15 paź 17:24
Janek191:
To nie jest funkcja kwadratowa ale liniowa
15 paź 17:26
domi: a sorry f(x)=2x2+bx+c
15 paź 17:27
Janek191:
a = 2
p = 1 i q = 1
więc
f(x) = 2*( x − 1)2 + 1
================
f( x + 4) = f(−1)
czyli
2*( x + 4 − 1)2 + 1 = 2*(− 1 − 1)2 + 1
2*(x + 3)2 + 1 = 9
2( x + 3)2 = 8 / : 2
(x + 3)2 = 4
x + 3 = − 2 lub x + 3 = 2
x = − 5 lub x = − 1
===================
15 paź 17:43