Zamiania ulamka okresowego
Zar: Zamiana ulamka okresowego na zwykly.
1,1(13). Prosze o krótkie objaśnienie. Dziękuje !
15 paź 16:58
myszka:
1,1(13)= x /*10
11,(13)= 10x /*100
1113, (13)=1000x
− 11, (13)= 10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1102= 990x ⇒ x= ...
15 paź 17:05
Dziadek Mróz:
Mnożymy x10 i szukamy wspólnego ułamka dziesiętnego w okresie:
x = 1.1(13)
10x = 11.(13)
100x = 111.3(13)
1000x = 1113.(13)
1000x − 10x = 1113.(13) − 11.(13)
990x = 1102
15 paź 17:05
myszka:
I nie ma odzewu ...
15 paź 18:12
5-latek: Dlatego ze 7 minut na rozwiazanie takiego zadania to dlugo
15 paź 18:38
Mariusz:
Z sumy ciągu geometrycznego można było skorzystać
Ciąg geometryczny też z programu usunęli ?
15 paź 19:32
Jack: Mariusz
wg mnie z ciagu geometrycznego jest znacznie trudniej, szczegolnie ze normalnie to to jest
proste.
Z tego co mi wiadomo, to usuneli jedynie funkcje cotangens ;x
15 paź 19:34