Okręg opisany na trójkącie
Iggy: Wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym:
a) o ramieniu b i kącie alfa przy podstawie
b) o wysokości h opuszczonej na podstawę oraz kącie 2alfa między ramionami
15 paź 16:51
myszka:
| | 2P | |
a) P=rp r= |
| i β=180o−2α sinβ= sin(2α) |
| | 2a+2b | |
2P= b
2*sinβ= b
2*sin2α
a=b*cosα to 2a+2b=2b(cosα+1)
| | b2sin(2α) | | 2bsinαcosα | | bsinαcosα | |
r= |
| ⇒ r= |
| = |
| |
| | 2b(1+cosα) | | 2(1+cosα) | | 1+cosα | |
b) podobnie.......
| | hsinα | | h | |
2P=a*h a=h*tgα= |
| i b= |
| |
| | cosα | | cosα | |
| | 2h(1+sinα) | |
to L= 2a+2b= |
| |
| | cosα | |
| | 2P | |
r= |
| = ............ dokończ |
| | 2a+2b | |
15 paź 18:11