informatyka
hej: jak w systemie debian/linux napisać polecenie do takiego zadania :
Skopiuj wszystkie pliki zwykłe o rozmiarze pomiędzy 10 a 100 bajtów z katalogu /usr/bin do
katalogu
kat1/kat2 (wykorzystaj polecenie find z parametrem −exec).
prosze o pomoc
15 paź 16:39
Marazm: Sprecyzuj co to znaczy "pliki zwykłe".
15 paź 16:46
Dziadek Mróz:
find /usr/bin −type f −size +10c −size −100c −exec cp −nv {} kat1/kat2 \;
−type f = pliki regularne
−size +10c = o rozmiarze powyżej 10B
−size −100c = o rozmiarze poniżej 100B
−exec cp −nv {} kat1/kat2 \;
−v = wyświetli kopiowane pliki
−n = bez nadpisywania
\; = znak zpecjalny, kończy polecenie w −exec
Naucz się używać man'a:
user@host# man find
https://linux.die.net/man/1/find
15 paź 16:56
MDMA: Mi nadal nie działa jakiś inny pomysł może bez parametru −exec?
23 paź 21:24