Funkcja liniowa z parametrem kwadratowym
Ith: Wypadłam zupełnie z wprawy, aż wstyd przyznać, więc potrzebuję pomocy
W zależności od wartości parametru m∊R wyznacz ilość rozwiązań równania
2x−m
2=m+mx−6
Umiem to rozpisać, dochodzę do delt, mam wynik i... i nie wiem co jest odpowiedzią. Proszę
jakąś życzliwą duszę o rozwiązanie zadania
15 paź 16:37
PW: Odpowiedzią jest liczba rozwiązań równania liniowego (tzn. stwierdzenie, dla jakich m równanie
jest sprzeczne, dla jakich ma jedno rozwiązanie, a dla jakich jest tożsamościowe, czyli ma
nieskończenie wiele rozwiązań).
15 paź 16:52
myszka:
2x−m2=m+mx−6 −−− jest równaniem liniowym ze względu na "x" i z parametrem "m"
2x−mx= m2+m−6
(2−m)x= (m−2)(m+3)
dla m= 2 równanie: 0*x=0 jest tożsamościowe czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla m= −3 równanie : x=0 ma jedno rozwiązanie
15 paź 16:52
Ith: Bardzo Wam dziękuję
15 paź 16:54