dziwny wyznacznik
LOLA: Niech" i " jest macierzą jednostkową rzędu 3 i M kwadratem wyznacznika.
Jeżeli wyznacznik macierzy (M + xi) jest wielomianem zmiennej x, to jaka jest suma jego
pierwiastków?
0 1 2
det= 1 2 2
−1 0 0
15 paź 16:30
LOLA: Pomoże ktoś?
15 paź 16:35
Leszek: Napisz poprawnie tresc zadania
15 paź 16:42
LOLA: "i" jest macierzą tożsamości rzędu 3.
M jest macierzą kwadratową ( tak jak napisałem przykład)
jeśli wyznacznik macierzy (M+ ix) jest wielomianem funkcji "X" jako zmiennej,
jaka jest suma jego rozwiązań?
15 paź 16:53
LOLA: Leszek?
15 paź 17:01
Leszek: Bylo napisane M kwadratem.
wyznacznika ,a to jest cos innego niz teraz piszesz
W tym przypadku macierz M +xJ = x 1 2
1 2+x 0
− 1 0 x
Oblicz ten wyznacznik i przyrownaj do zera
15 paź 17:05
LOLA: czy to wychodzi 2x3+2x2+x+4=0 ?
15 paź 17:10
LOLA: haaalo?
15 paź 17:15
LOLA: ktoś może to sprawdzić?
15 paź 17:22
LOLA: bo coś mi źle chyba wychodzi
15 paź 17:33
LOLA: czy ktoś to umie? −,−
15 paź 17:59
Leszek: Pisze uzywajac komorki na kolanie ,wiec nie wszystkie symbole mi wchodza
Oblicz podany wyznacznik metoda Sarusa i przyrownaj do zera
15 paź 20:38
jc: suma pierwiastków = −2
15 paź 20:48
Leszek: Pokaze Ci na prostym przykladzie
Dana jest macier . M = 1 2
2 4
macierz jednostkowa J= 1 0
0 1
macierz x*J = x 0
0 x
macierz M+x*J = x+1 2
2 x+1
det(M+x*J) = (x+1)2−4 = 0, czyli x =1 lub x =−3
15 paź 20:52
Leszek: Sorry
Blad w ostatnim wyrazie macierz M+x*J powinno byc x+4
Czyli wyznacznik =(x+1)(x+4)−4=0
15 paź 21:03