help me :)
Pawcio: Ciąg geometryczny (an) jest okreslony wzoreman=(√3)n+(√3)n+2 . oblicz iloraz tego
ciagu.
9 sty 18:00
Paweł: q=a2/a1
a2 =3+9=12
a1=√3+9√3=12√3
czyli g=1/√3 = √3/3
9 sty 18:07
Pawcio: w a1 nie ma czasem błędu?
9 sty 18:21
Pawcio: a sory sprowadzic do wspolnego mianownika sorki
9 sty 18:23
anka: w a1 jest błąd
9 sty 18:24
anka: jakiego mianownika? tam nie ma ułamków
9 sty 18:25
Pawcio: jest jednak?
9 sty 18:25
Pawcio: sorki
9 sty 18:26
Pawcio: czyli co bedzie ?
9 sty 18:26
Paweł: jednak w a1 jest blad powinno wyjsc 4√3
czyly g=√3
9 sty 18:27
Pawcio: prosze rozpisz a1= i co dalej
9 sty 18:29
Pawcio: ?
9 sty 19:14
Pawcio: ?
9 sty 20:51
Pawcio: moglby ktos rozpisac a1 i a2? prosze
9 sty 22:29
Anna: pomagam
9 sty 23:29
Anna:
a
n = 9
√3)
n + (
√3)
n+2 = (
√3)
n + (
√3)
n*3 = 4*(
√3)
n
a
n+1 = (
√3)
n+1 + (
√3)
n+2 =
√3*(
√3)
n + (
√3)
n*3 = (
√3)
n(
√3+3)
| | an+1 | | (√3)n(√3 + 3) | | √3 + 3 | |
q = |
| = |
| = |
| |
| | an | | 4*(√3)n | | 4 | |
9 sty 23:35
Pawcio: dzieki
10 sty 09:22