Granica
Omikron: Witam, mam problem z zadaniem. Mam nawet rozwiązanie do niego, ale nie przemawia do mnie.
| | 1 | |
Obliczyć granicę prawostronną limx→0+[ln( |
| )]x |
| | x | |
Z góry dziękuję
15 paź 16:14
Leszek: Zastosuj metode Heinego czyli podstaw x=1/n i oblicz granice dla n→∞
15 paź 16:23
Omikron: Właśnie nie byłem pewny czy to zadanie wymaga zastosowania jakichś twierdzeń, których nie znam.
Twierdzenia Heinego jeszcze nie miałem, wrócę do tego zadania jak je poznam. Dziękuję
15 paź 16:26
g:
f(x) = [ln(1/x)]
x
| | ln(ln(1/x)) | | ∞ | |
y = ln(f(x)) = x*ln(ln(1/x)) = |
| (typ |
| ) |
| | 1/x | | ∞ | |
zamiast liczyć lim
x→0+ robię podstawienie z = 1/x i liczę lim
z→∞.
| | ln(ln(z)) | | | |
limz→∞ |
| = (de l'Hospital) limz→∞ |
| = 0 |
| | z | | 1 | |
skoro ln(f(x))→0, to f(x)→1.
15 paź 16:51