równanie
Konrad: Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać takie równanie:
x
2−2x+2y
2=0?
Będę wdzięczny za pomoc.
15 paź 15:17
jackob: Dopisac po obu stronach to co potrzebne do wzorow skroconego mnozenia, tak aby ostatecznie
powstalo rownanie okregu
15 paź 15:24
Konrad: Dobrze, ALE:
Dodaję 1:
x2−2x+1+2y2=1
(x−1)2+2y2=1
Bardzo przeszkadza mi ta 2 przy y2. Co z tym zrobić?
15 paź 15:27
Jack: w tym rownaniu ktora jest niewiadoma, x czy y ?
15 paź 15:30
Leszek: To jest rownanie elipsy
15 paź 15:31
myszka:
| | √2x−x2 | |
2y2= 2x−x2 ⇒ y=± |
| |
| | √2 | |
x=0 i y=0 lub x=2 i y=0
15 paź 15:31
Konrad: Mam to równanie jakoś zilustrować w układzie współrzędnych, więc jeżeli się da dojść do
równania okręgu, to dalej wiem co robić, a jeżeli nie, no to chciałbym wyznaczyć y i na tej
podstawie coś podziałać.
15 paź 15:31
Konrad: myszka na jakiej podstawie wyznaczyłaś x i y?
15 paź 15:36
Konrad: Ok, już wiem.
15 paź 15:37
Leszek: Juz napisalem ,ze jest to rownanie elipsy
rownanie kanoniczne elipsy
| (x−xo)2 | | (y−yo)2 | |
| + |
| =1 |
| a2 | | b2 | |
15 paź 15:42
Konrad: Czyli wychodzi na to, że nie brałem elipsy, a mam zadanie z elipsą...
15 paź 15:44
Leszek: Dla podanego rownania
x2−2x+2y2=0
(x−1)2 +y2/0,5 =1
a=1
b=√2/2
xo=1
yo=0
15 paź 15:48
Konrad: Dziękuję.
15 paź 15:50