Rozwiązanie nierownosci modulowej.
zealot_93: Wiem, że ten przykład już był, ale ciekawy jestem jak można rozwiązać go korzystając z
przedziałów. Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie ta metodą. Chodzi o wyznaczenie miejsc
zerowych, a później wykorzystanie przedziałów.
|3x−5|<|x+9|
15 paź 14:46
Adamm: 1. x∊(−
∞;−9>
−3x+5<−x−9
14<2x
7<x
x∊∅
−3x+5<x+9
−1<x
3x−5<x+9
x<7
odp. x∊(−1;7)
15 paź 14:52
===:
... to ustalaj przedziały i licz
15 paź 14:53
zealot_93: ok dzieki wam
15 paź 18:40
Mila:
Bez przedziałów:
|3x−5|<|x+9| /
2
9x
2−30x+25<x
2+18x+81
8x
2−48x−56<0 /:2
4x
2−24x−28<0
Δ=576+448=1024
| | 24−32 | | 24+32 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 8 | | 8 | |
x=−1 lub x=7
x∊(−1,7)
15 paź 18:48