ale jak do niej dojść ?
Jeden ze sposobów
Przedłużamy ramiona AD i BC ( trójkąty ABE i DCE są prostokątne
Wykorzystaj związki w trójkątach prostokątnych o kątach 30o,60o, 90o
| a*a√3 | b*b√3 | √3 | ||||
P(trapezu)= P(ABE)−P(ACE) = | − | ⇒ P=(a2−b2)* | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| √3 | ||
zatem P=24* | =12√3 [j2]] | |
| 2 |
Niech przekatne beda p i q (gdzie p to ta krotsza, q−dluzsza), wtedy q2 − p2 = 48
a stad (q−p)(q+p) = 48
Wiemy x√3 = y (bo to wysokosc)
teraz z pitagorasa
p2 = y2 + (b+x)2 = (x√3)2 + (b+x)2
q2 = (x√3)2 + (b+y√3)2 = (x√3)2 + (b+3x)2
q2 − p2 = (x√3)2 + (b+3x)2 − (x√3)2 − (b+x)2
q2 − p2 = (b+3x)2 − (b+x)2
q2 − p2 = (b+3x+b+x)(b+3x−b−x)
48 = (4x+2b)(2x)
24 = x(4x+2b)
12 = x(2x+b)
| 1 | 1 | |||
Ptrapezu = | (b+x+b+y√3)*x√3 = | (2b+x+3x)*x√3 = (b+2x)(x√3) = | ||
| 2 | 2 |
P=P(ABE)−P(DCE)