trygonometria
maatiii: 3 sinx +
√3 cosx=3
3 sinx+
√3sin(x+pi/2}−3=0 i nie wiem co dalej z tym zrobić
15 paź 14:10
ICSP: aby rozwiązać równanie w postaci :
Asinx + Bcosx = C
dzielisz je obustronnie przez
√A2 + B2
Wtedy lewą stronę będzie można zwinąć do jednego z czterech wzorów:
I sinus sumy katów
II cosinus sumy kątów
III sinus różnicy kątów
IV cosisnus różnicy kątów
Ostatecznie dostajesz równanie w jednej z czterech psotaci :
15 paź 14:12
ICSP: Oczywiście na samym początku możemy założyć A2 + B2 > 0. Przypadek A = B = 0 jest bowiem
trywialny.
15 paź 14:15
Jack:
albo tak
masz rownanie
3 sinx +
√3 cosx = 3
i teraz dokladasz drugie rownanie z jedynki trygonometrycznej
sin
2x + cos
2x = 1
Przeksztalcajac pierwsze rownanie
i teraz to do jedynki trygonometrycznej mozesz wstawic
15 paź 14:15
maatiii: chyba nie do końca rozumiem...

jeśli podziele 3sinx+
√3cosx=3 I : (
√32+√32)
| | 3sinx | | √3cosx | | 3 | |
otrzymam |
| + |
| = |
| |
| | √32+√32 | | √32+√32 | | √32+√32 | |
moge to później sprowadzić do tego samego mianownika ale to mi wciąz nic nie daje
15 paź 14:24
maatiii: Dzięki za pomoc, drugą propozycje zrozumiałem, ale tej pierwszej wciąż nie rozumiem
15 paź 14:25
ICSP: √32 + 3 =
√12 = 2
√3
| √3 | | 1 | | √3 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
15 paź 14:26
maatiii: nie wiem skąd tam się wzięło sin(x+a) chodzi o to że musze zamienić cosx na sin(x+pi/2)?
15 paź 14:27
maatiii: ojej, wszystko jasne

dzięki
15 paź 14:27
maatiii: | | pi | | pi | | √3 | |
chociaż nie, tam będzie teraz cos |
| sinx + sin |
| cosx= |
| i tego nie zwine |
| | 6 | | 4 | | 2 | |
do wzoru
15 paź 14:30
maatiii: nie ważne, nie napisałem tego
15 paź 14:31
maatiii: już 100% rozumiem, dzięki bardzo za pomoc
15 paź 14:31
15 paź 14:31