matematykaszkolna.pl
trygonometria maatiii: 3 sinx + 3 cosx=3 3 sinx+ 3sin(x+pi/2}−3=0 i nie wiem co dalej z tym zrobić
15 paź 14:10
ICSP: aby rozwiązać równanie w postaci : Asinx + Bcosx = C dzielisz je obustronnie przez A2 + B2 Wtedy lewą stronę będzie można zwinąć do jednego z czterech wzorów: I sinus sumy katów II cosinus sumy kątów III sinus różnicy kątów IV cosisnus różnicy kątów Ostatecznie dostajesz równanie w jednej z czterech psotaci :
 C 
sin(x + α) =

 A2 + B2 
15 paź 14:12
ICSP: Oczywiście na samym początku możemy założyć A2 + B2 > 0. Przypadek A = B = 0 jest bowiem trywialny.
15 paź 14:15
Jack: albo tak masz rownanie 3 sinx + 3 cosx = 3 i teraz dokladasz drugie rownanie z jedynki trygonometrycznej sin2x + cos2x = 1 Przeksztalcajac pierwsze rownanie
 3 − 3cosx 
sinx =

 3 
i teraz to do jedynki trygonometrycznej mozesz wstawic
15 paź 14:15
maatiii: chyba nie do końca rozumiem... jeśli podziele 3sinx+3cosx=3 I : (32+32)
 3sinx 3cosx 3 
otrzymam

+

=

 32+32 32+32 32+32 
moge to później sprowadzić do tego samego mianownika ale to mi wciąz nic nie daje
15 paź 14:24
maatiii: Dzięki za pomoc, drugą propozycje zrozumiałem, ale tej pierwszej wciąż nie rozumiem
15 paź 14:25
ICSP: 32 + 3 = 12 = 23
3 1 3 

sinx +

cosx =

2 2 2 
15 paź 14:26
maatiii: nie wiem skąd tam się wzięło sin(x+a) chodzi o to że musze zamienić cosx na sin(x+pi/2)?
15 paź 14:27
maatiii: ojej, wszystko jasne emotka dzięki
15 paź 14:27
maatiii:
 pi pi 3 
chociaż nie, tam będzie teraz cos

sinx + sin

cosx=

i tego nie zwine
 6 4 2 
do wzoru
15 paź 14:30
maatiii: nie ważne, nie napisałem tego emotka
15 paź 14:31
maatiii: już 100% rozumiem, dzięki bardzo za pomoc emotka
15 paź 14:31
ICSP:
3 π 

= cos

2 6 
1 π 

= sin

2 6 
15 paź 14:31