Oblicz wyrażenie
kp: Dane są wektory a = [3, −2, 1], b = [1, 2, 1] i c = [−1, 4, 3].
Obliczyć [(b ◦ c)(2c × a)] ◦ [(a − b) × (a + c)].
Mój wynik: 640 i jestem niemalże pewna, że zrobiłam coś źle.

Prosiłabym o sprawdzenie i ewentualne wskazówki, jak radzić sobie z takimi działaniami na
wektorach.
Np. przy pierwszym nawiasie po prostu wymnożyłam wektor b i c, jednak w ogóle nie jestem pewna,
czy taką samą regułę mogę użyć przy iloczynie wektorowym...
15 paź 13:48
15 paź 13:51
kp: Czyli w drugim nawiasie mnożę wektor c przez 2, a potem powstałe 2c przez a, prawda?
15 paź 13:58
Adamm: możesz wyrzucić tą 2 przed nawias jak chcesz, to nic nie zmienia
15 paź 14:06
kp: Okej, bo po prostu wykonałam zwykłe mnożenia, jak i dodawania i odejmowania, ale wynik trochę
zbił mnie z tropu z jakiegoś powodu. Dziękuję za pomoc.
15 paź 14:09