Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
Kasia: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m. |x|+|4−x|=m
15 paź 13:45
Adamm:

1. x>4, f(x)=2x−4
2. 4≥x≥0, f(x)=4
3. 0>x, f(x)=−2x+4
dla m<4, 0 rozwiązań
dla m=4, nieskończenie wiele rozwiązań
dla m>4, 2 rozwiązania
15 paź 14:12
ICSP: |x| + |x − 4| = m
L = |x| + |x − 4| ≥ |x − x + 4| = 4
Dla m > 4 dwa rozwiązania
Dla m = 4 nieskończenie wiele rozwiązań
W pozostałych m równanie jest sprzeczne.
15 paź 14:14
Kasia: Dziękuję
15 paź 16:29