Obliczanie granic ciągów
adan96: | | 3x5n+1 + 2n+1 | |
Oblicz granicę ciągu: |
| |
| | 4x2n−1 + 3n+2 + 7 | |
Wystarczy tutaj wyciągnąć przed nawias 3
n? A potem wszystko wyliczyć?
15 paź 13:34
Adamm: tam są x czy to jest mnożenie
15 paź 13:38
adan96: Tylko mnożenie
15 paź 13:39
Adamm: wyciągnij 5n przed nawias
15 paź 13:46
adan96: Dlaczego akurat 5n? Wyciąga się chyba największą potęgę, generalnie z mianownika.
15 paź 13:50
Adamm: | 3*5n+1+2n+1 | |
| = |
| 4*2n−1+3n+2+7 | |
15 paź 13:56
adan96: Ok, przeanalizowałem Twoje rozwiązanie. Mógłbyś wyjaśnić na czym polega to wyciąganie przed
nawias? Zawsze mnie uczono, że wyciąga się wyraz z największą potęgą z mianownika.
15 paź 14:25
Adamm: lim qn = 0 dla |q|<1
lim qn = ∞ dla q>1
15 paź 14:29