matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Kamil:
a) 2x
2
+ 3x + 2 = x
2
+ x + 1
x+1
b)
=3
x−2
c)
√
x − 1
= x − 3 d) x
2
+ 3x − 1 > x
2
− 2
1
e)
> 2
x
2
+1
f) |x − 3| = 7 g)|3x + 5| = 1 Proszę o pomoc
15 paź 13:25
Adamm:
a) x
2
+2x+1=0 (x+1)
2
=0 x=−1 b) x≠2 x+1=3x−6 x=3,5 c) x>1, x>3 x−1=x
2
−6x+9 x
2
−7x+10=0 x=2 lub x=5 x=5
−1
d) x>
3
e) 1>2x
2
+2 −1>2x
2
x∊∅ f) |x−3|=7 x−3=7 lub x−3=−7 x=10 lub x=−4 g) |3x+5|=1 3x+5=1 lub 3x+5=−1
−4
x=
lub x=−2
3
15 paź 13:45