nela: ZAD.1 Prostokąt ma wymiary 8cm.X5cm.Krótszy bok skrócono o 20 %.o ile procent należy
wydłużyć dłuższy bok aby pole prostokąta się nie zmieniło?
ZAD.2Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań.
{x-2y=4
{2x+y=8
5 lis 13:31
marcysia:
zad1/ a=8 cm b = 5cm
20% z 5 = 1/5*5 =1 cm
więc bok
b = 5 -1 = 4cm
pole
P =a*b P =40 cm kw.
więc a * 4 = 40 czyli a =10 cm
10 cm - 8 cm = 2 cm powiększenie o 2 cm
2/8 *100% = 1/4 *100% = 25%
odp dłuzszy bok należy powiekszyć o 25%


wówczas a = 10 cm b = 4 cm
pole sie nie zmieni bo 10 *4 = też 40 cm kw.
5 lis 14:54
5 lis 15:10