Trygonometria
zef: Witajcie mam problem z trygonometrią, dokładniej z wzorami redukcyjnymi.
Jeżeli mam:
| | π | |
sin(π+ |
| )=... I wiem że całość znajduje się w 3 ćwiartce bo to kąt 240o a tam jest sinus |
| | 3 | |
ujemny
To które rozwiązanie jest poprawne?
| | π | | π | | √3 | | √3 | |
sin(π+ |
| )=sin( |
| )= |
| czy − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
I co by było gdyby
| | π | |
sin(6π+ |
| )=.. teraz przecież nie określimy w której jest ćwiartce i czy + czy − |
| | 3 | |
15 paź 13:04
Adamm: sin(π+π/3)=sin(π/3)

raczej sin(π+π/3)=−sin(π/3)
15 paź 13:07
Adamm: sin(6π+π/3)=sin(π/3)
nie określimy
15 paź 13:08
Antonni: Sinus ma okres 2π
15 paź 13:08
yht:
| | π | | √3 | |
co do sin(π+ |
| ), oczywiście rozwiązanie z minusem czyli − |
| jest poprawne (bo 3 |
| | 3 | | 2 | |
ćwiartka, sinus ujemny)
| | π | | π | | √3 | |
sin(π+ |
| ) = −sin( |
| ) = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
co do przykładu z 6π
zapamiętaj − do argumentu KAŻDEJ (sin, cos, tg) funkcji trygonometrycznej możesz
dodawać/odejmować 2π bądź wielokrotność 2π bez zmiany wartości wyrażenia !
zatem odejmijmy sobie 6π od argumentu sinusa:
| | π | | π | | π | | √3 | |
sin(6π+ |
| ) = sin(6π+ |
| −6π) = sin( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
15 paź 13:10
zef: Dzięki panowie, przez chwilę za dużo nad tym myślałem, już wszystko wiem
15 paź 13:10
Mariusz:
sin(a+b)=sin(a)cos(b)+cos(a)sin(b)
cos(a+b)=cos(a)cos(b)−sin(a)sin(b)
Możesz to uzasadnić geometrycznie
15 paź 19:39