Wykonać działania
Wojtek: A) (x + 2y)(x − 2y) − (x + y)x − (x + y)y
B)(a + b + c)(a + b − c) + c2 − (a + b)2
C)(2a + 2)(a + 1) + (a − 1)(a + 2) + 4a2 − 2a + 2
proszę o pomoc w rozwiązaniu najlepiej z wytłumaczeniem.
15 paź 12:51
===:
a co tu tłumaczyć ... to elementarne przekształcenia algebraiczne z wykorzystaniem wzorów
skróconego mnożenia
15 paź 12:56
Antonni:
15 paź 12:56
Wojtek: Niestety nie wychodzi mi to za bardzo
15 paź 14:12
Jack:
A) pierwsze dwa nawiasy mozesz zrobic z a2−b2 = (a−b)(a+b)
reszte wymnoz i tam poskracaj.
15 paź 14:13
Adamm: A) x2−4y2−x2−xy−xy−y2=−5y2−2xy
B) (a+b)2−c2+c2−(a+b)2=0
C) 2(a2+2a+1)+a2+2a−a−2+4a2−2a+2=7a2+3a+2
15 paź 14:16