funkcja kwadratowa
Matioz: zbadaj liczbe rozwiazań równania w zaleznosci od wartosci parametru m
to zrobilem to tak |x|=t
x
2=|x
2|
f(p)=q=−1+2−1=0
coś jest nie tak?
miejsca zerowe to
t
1=3
√2+3
t
2=3−3
√2
15 paź 12:03
Adamm: | 1 | | 2 | | 1 | |
− |
| x2+ |
| |x|−1=− |
| (|x|−3)2 |
| 9 | | 3 | | 9 | |
15 paź 12:05
Adamm: narysuj tą funkcje, tak jest najprościej
15 paź 12:06
ICSP: Funkcja po lewej stronie jest parzysta. Mozemy zatem badać ilośc rozwiazań tylko dla x > 0
mamy:
stąd już widać rozwiązanie.
15 paź 12:08
PW: Matioz, to nie jest funkcja kwadratowa! Mówię o haśle − temacie wpisu.
15 paź 12:09
Matioz:
![rysunek](rys/125645.png)
coś takiego
15 paź 12:11
Matioz: chyba nie
15 paź 12:13
Matioz:
15 paź 12:14
Adamm:
![rysunek](rys/125647.png)
stosując się do postu
ICSP
dla m<−1 mamy 2 pierwiastki
dla m=−1 mamy 3 pierwiastki
dla 0>m>−1 mamy 4 pierwiastki
dla m=0 mamy 2 pierwiastki
dla m>0 mamy 0 pierwiastków
15 paź 12:16
Matioz: już to widzę dzieki
15 paź 12:18