Wielomiany
gielczunator: Oblicz ile jest całkowitych wartości m ∊ (−2, 20) dla których W(1) > 0, jeżeli W(x) = x3 +
mx2 + m2x + m3.
Czy odpowiedź to 20?
15 paź 11:52
ICSP: tak
15 paź 11:55
Adamm: W(1)=1+m+m2+m3=(1+m2)(1+m)>0
1+m>0
m>−1
odp 20
15 paź 11:55
gielczunator: właśnie tak zrobiłem, dzieki!
15 paź 11:59
gielczunator: Jeszcze z jednym zadankiem prosiłbym o pomoc:
Oblicz, dla jakiej wartości m wielomian W(x) = x5 − x4 + 4x3 − 2x2 + mx − 3 jest podzielny
przez x2 − 2x − 3
15 paź 12:59
Adamm: x2−2x−3=(x+1)(x−3)
W(−1)=0
W(3)=0 układ równań
15 paź 13:02
gielczunator: nie za bardzo widzę tutaj układ równań, z pierwszego równania wychodzi mi m=−11, a z drugiego
m=−83
15 paź 13:20
Adamm: znaczy układ sprzeczny, nie ma takiego m
15 paź 13:21