Liczby zespolone
Dyb: Uprość następujące wyrażenia, a następnie przedstaw je w postaci algebraicznej i wykładniczej:
1. 3eiπ/3 + 4e−iπ/6
Zrobiłem to w ten sposób:
z1=3eiπ/3= 3(cosπ3 + isinπ3)= 3*(12+√32i= 1,5+ 1,5√3i
z2=4e−iπ/6=4(cos−π6+isin−π6=4(cosπ6−isinπ6=4*(√32−12i=√3−i
z3=z1+z2=1,5+1,5√3i+√3−i
I mam pytanie czy to jest dobrze i czy nie musze tutaj robić już postaci wykładniczej, bo
przecież odrazu te wyrażenia były w niej.
2.(√3−3i)10.
Zacząłem to rozpisywać w ten sposób (√3−3i)10=((√3−3i)2)5= itd. ale potem wychodzi
(36+36√3i+36√3i+36√3i2)2*(−6−6√3i)
a nie mam innego pomysłu jak to zrobić...
3. (√3−i3)13 = 6√3−3√3i?
15 paź 09:54
Leszek: 2)
Skorzystaj z postaci trygonometrycznej liczby Z3 i ze wzoru de,Moivrea
3)
Zrobiles kardynalny blad , nie mozna rozlacznie pierwiastkowac ani sumy wyrazen ani roznicy
zrob podobnie jak proponuje w p 2)
15 paź 11:45
Adamm: w 1. z
2 nie powinno być 2
√3−2i

i polecenie jest żeby całość sprowadzić do postaci wykładniczej, też musisz to zrobić
2. |
√3−3i| =
√3+9=2
√3
| | 1 | | √3 | |
√3−3i=2√3( |
| − |
| i) wzór de moirve'a i liczysz |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 11:51
Dyb: A pierwsze jest dobrze?
15 paź 11:52
Dyb: faktycznie błąd zrobiłem w 1. z3=1,5+1,5
√3i+2
√3−2i i jak to teraz sprowadzić do postaci
wykładniczej?
2) , 3) już załapałem jak mam to zrobić, wrzuce potem rozwiązanie
15 paź 11:55
Andrzej J.: Lepiej zapisz zwarta postac Z3=a+bi
15 paź 11:57
Dyb: A z 1) nie mogę zrobić tak, że 3eiπ/3+4e−iπ/6= 3eiπ/3+(22)e−π/6=
3eiπ/3+2e−i2π/6=
3eiπ/3+2e−iπ/3= 3eiπ/3−2eiπ/3= eiπ/3 ?
15 paź 12:02
Adamm: absolutnie nie
15 paź 12:03
PW: Wykładnik z 22 zastosowałeś do e−π/6?
15 paź 12:05
Dyb: z3=5,46+0,6i (podstawiłem przybliżone wartości pierwiastków z kalkulatora) teraz będzie
dobrze?
15 paź 12:07
Dyb: PW tak
15 paź 12:07
Dyb: To był akt głupoty, bo przecież e jest podstawą logarytmu naturalnego...
15 paź 12:09
Adamm: e to liczba, tak jak π czy √2, nie możesz tak po prostu robić takie rzeczy
15 paź 12:11
Dyb: Rozumiem

A z3 mam dobrze teraz ?
15 paź 12:14
15 paź 12:19