Monotoniczność funkcji, badanie znaku pochodnej
Ameh:
Monotoniczność funkcji, badanie znaku pochodnej
Funkcja: f(x) = x2 − (2/x) D=R−{0}
Pochodna: f '(x) = 2x − (2/x2) D=R−{0}
Chciałbym zapytać, czy to rozwiązanie jest dobre i czy istnieje jakiś
"pewniejszy" sposób na takie zadania:
f '(x) = 2(x − (1/x2))
x − (1/x2) = 0
x = 1
Istnieje jedno miejsce zerowe, ramiona funkcji są skierowane w górę,
więc f(x)↗ dla x∊D
15 paź 09:10
Antonni: Pochodna zle policzona
| | 2 | |
powinno byc f'(x)= 2x+ |
| |
| | x2 | |
15 paź 09:23
Ameh: damn, racja. Jeszcze potęgę ciągle źle zapisuję...
Wtedy będzie:
f '(x) = 2(x+(1/x2))
x+(1/x2) = 0
x = −(1/x2)
x1 = 1 x2 = −1
f(x)↗ dla x ∊ (−∞, −1)
f(x)↘ dla x ∊ (−1, 2)
f(x)↗ dla x ∊ (2, ∞)
?
15 paź 09:41
Ameh: jeszcze jest źle, tylko jedno miejsce zerowe teraz widzę
x = −1 i f(x)↗ dla x∊D, albo znowu coś poknociłem...
15 paź 09:44
Jerzy:
Badasz znak iloczynu 2(x2+1)*x3
15 paź 10:24
Jerzy:
I pmiętaj, że x ≠ 0
15 paź 10:25
Jerzy:
Sorry..badssz znak 2(x3+1)*x2
15 paź 10:28
Jerzy:
Poniważ 2x2 > 0 , znak pochodnej zależy od znaku x3 + 1
15 paź 10:30
Ameh: To by oznaczało, że funkcja maleje od −∞ do −1, a później dla każdego następnego
x z wyjątkiem 0 rośnie.
Nie rozumiem skąd wzięło się to 2(x3+1)*x2, samo 2(x2+1) wygląda jak 2(x+(1/x2))
pomnożone przez x2, ale skąd w 2(x3+1)*x2 drugie x2, nie mam pojęcia, wątpię w to, że
w ogóle można tak sobie mnożyć, pewnie to jakieś inne przekształcenia...
Niemniej dzięki za pomoc.
Pewnie brakuję mi wiadomości, poczytam trochę i później zabiorę za licznie.
15 paź 11:44