ciągi
Aga: Jak wyznaczyć największą liczbę a i najmniejszą liczbę b, dla których każdy wyraz a
n ciągu
spełnia warunek
a ≤ a
n ≤ b dla:
14 paź 22:38
Adamm: czy zaczynamy od a0 czy a1
14 paź 22:41
Aga: Wydaje mi się,że a1, przecież nie ma zerowego wyrazu ciągu
14 paź 22:42
Aga: ok, to najmniejszą wartość już wiem

a co z wartością b ?
14 paź 22:44
Aga: hmm..
ad 1) b=1
ad 2) a= −7/2
ad 3) a= −1/8
14 paź 22:47
Adamm: no nie wiem, ale załóżmy że a
1
1) ciąg jest malejący (czemu?)
zatem największą wartość przyjmuje dla a
1=1
a najmniejszą dla lim a
n = −1
2) ciąg jest rosnący (czemu?)
| | −1 | |
zatem najmniejsza wartość to a1= |
| |
| | 8 | |
| | 1 | |
a największa lim an = |
| |
| | 2 | |
14 paź 22:49
Adamm: ciąg po lewej rośnie, po prawej maleje
| | 1 | |
najmniejsza wartość to najmniejszy n parzysty czyli a2= |
| |
| | 4 | |
| | 2 | |
a największa to najmniejszy nieparzysty czyli a1= |
| |
| | 3 | |
14 paź 22:55
Aga: w odpowiedzi w 3) przypadku a=1/4, czyli się zgadza,
ale b=1 a nie 2/3
14 paź 22:59
Adamm: (−1)
n+1+n=n+2
(−1)
n+1=2
ale (−1)
n+1 jest równe 1 lub −1 zatem a
n nie może równać się 1
14 paź 23:02
Aga: ja tylko mówię co jest w odpowiedziach
14 paź 23:05
Aga: jest też wskazówka,żeby rozpatrzyć dwa podciągi o numerach parzystych i nieparzystych
14 paź 23:06
Adamm: wiem czemu, ciąg po prawej też rośnie
dlatego granica jest największą wartością czyli 1
14 paź 23:07
Adamm: | | n+1 | |
jeszcze uwaga, zaznacz że |
| <1 |
| | n+2 | |
14 paź 23:07
Adamm: nie wiem czemu myślałem że maleje
14 paź 23:08
Adamm: lub po prostu że an<1
14 paź 23:09
Aga: Czyli jeśli jest rosnący, to najmniejszą wartość liczę podstawiając za n=1, a największą licząc
granicę ?
W przypadku gdy jest malejący, to największą wartość obliczam podstawiając za n=1, a
najmniejsza to granica?
Tak ? Dobrze zrozumiałam ?
14 paź 23:13
Adamm: tak ale, nie zrozum mnie źle, w 3) to nie ciąg an jest rosnący, tylko jego podciąg a2n−1
14 paź 23:15
Aga: tak, tak, zauważyłam i chyba już wiem o co chodzi

Dzięki

Zaraz sprawdzę na innych zadaniach, czy mi dobrze będzie wychodzić
14 paź 23:18