Trygonometria zastosowanie
Tomek:

Oblicz wysokość drzewa z dokładnością jest alfa =15 stopni beta =25stopni AB =20m. Alfa to kat
pierwszy od lewej, a beta drugi od lewej. Punkt A to ten pierwszy od lewej B to ten bliższy
drzewu które oznaczylem na zielono.
14 paź 22:23
PW: Z jaką dokładnością?
14 paź 22:27
Tomek: Do 1 metra
14 paź 22:29
Adamm: może chodziło o wynik bez przybliżeń
14 paź 22:30
Adamm: niech z − dł. drzewa
x − długość od B do drzewa
xtg25=20tg15−xtg15
do tego doszłem
14 paź 22:36
Adamm: doszedłem
14 paź 22:36
PW: W czasach "przedkalkulatorowych" wynik
| | 20tg25°tg15° | |
z = |
| |
| | tg25°+tg15° | |
doprowadzało się do postaci iloczynowej
| | 20sin25°sin15° | |
z = |
| |
| | sin40° | |
i obliczało się przybliżenie logz − korzystając z tablic logarytmów sinusów − co pozwalało
oszacować dokładność przybliżenia z.
Współcześnie uczeń pewnie użyje kalkulatora i nie zastanawiając się nad dokładnością zaokrągli
otrzymany wynik do pełnych metrów.
15 paź 00:25
Antonni: TABLICE
PIECIOCYFROWE
LOGARYTMOW LICZBOWYCH
WARTOSCI
FUNKCYI TRYGONOMETRYCZNYCH
I LOGARYTMOW TYCH FUNKCYI
opracowal
IGNACY KRANZ
KRAKOW 1951
WIEDZA * ZAWOD * KULTURA
TADEUSZ ZAPIÓR I Ska .
15 paź 00:58