20−5 | ||
d= | =7,5 | |
2 |
20−d | ||
cosα= | ||
√122+(20−d)2 |
20 | ||
Z podobieństwa trójkątów ABE i DCE skala k= | =4 | |
5 |
1 | 12 | |||
to u= | *h = | |||
5 | 5 |
x*y |
| |||||||||
w ΔDEC : P(DEC)= | = | ⇒ xy=12 | ||||||||
2 | 2 |
3 | 4 | 4 | 3 | |||||
zatem: cosβ= | i cosα= | lub cosβ= | i cosα= | |||||
5 | 5 | 5 | 5 |
√2 | ||
gdyby trapez był równoramienny to kąty α=β= 45o ⇒cosα=cosβ= | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |