Oblicz wyznacznik macierzy
natalka33: Oblicz wyznacznik macierzy:
−1 2 0 1 2
1 3 1 4 3
1 0 3 1 5
1 −1 3 4 0
2 1 0 −1 2
Proszę o rozpisanie całych obliczeń.
14 paź 20:45
Saizou :
Doprowadź macierz do postaci górnotrójkątnej (albo dolnotrójkątnej),
wtedy wyznacznik to po prostu iloczyn elementów na głównej przekątnej
14 paź 20:50
natalka33: Ale mam obliczyć to tak normalnie (żeby było trudniej)
14 paź 20:53
Leszek: To skorzystaj z rozwiniecia Laplacea
14 paź 20:56
Saizou :
To sobie to licz, to taka "dziabanina", nic ciekawego. Mogę poradzić abyś rozwijała względem
kolumny (albo wiersza) z elementem zerowym
14 paź 20:56
piotr: Dla tak określonej macierzy:
a1,1 a1,2 a1,3 a1,4 a1,5
a2,1 a2,2 a2,3 a2,4 a2,5
a3,1 a3,2 a3,3 a3,4 a3,5
a4,1 a4,2 a4,3 a4,4 a4,5
a5,1 a5,2 a5,3 a5,4 a5,5
wyznacznik wynosi:
W = (a1,5 a2,4 a3,3 a4,2−a1,4 a2,5 a3,3 a4,2−a1,5 a2,3 a3,4
a4,2+a1,3 a2,5 a3,4 a4,2+a1,4 a2,3 a3,5 a4,2−a1,3 a2,4
a3,5 a4,2−a1,5 a2,4 a3,2 a4,3+a1,4 a2,5 a3,2 a4,3+a1,5
a2,2 a3,4 a4,3−a1,2 a2,5 a3,4 a4,3−a1,4 a2,2 a3,5
a4,3+a1,2 a2,4 a3,5 a4,3+a1,5 a2,3 a3,2 a4,4−a1,3 a2,5
a3,2 a4,4−a1,5 a2,2 a3,3 a4,4+a1,2 a2,5 a3,3 a4,4+a1,3
a2,2 a3,5 a4,4−a1,2 a2,3 a3,5 a4,4−a1,4 a2,3 a3,2
a4,5+a1,3 a2,4 a3,2 a4,5+a1,4 a2,2 a3,3 a4,5−a1,2 a2,4
a3,3 a4,5−a1,3 a2,2 a3,4 a4,5+a1,2 a2,3 a3,4 a4,5)
a5,1−(a1,5 a2,4 a3,3 a4,1−a1,4 a2,5 a3,3 a4,1−a1,5 a2,3
a3,4 a4,1+a1,3 a2,5 a3,4 a4,1+a1,4 a2,3 a3,5 a4,1−a1,3
a2,4 a3,5 a4,1−a1,5 a2,4 a3,1 a4,3+a1,4 a2,5 a3,1
a4,3+a1,5 a2,1 a3,4 a4,3−a1,1 a2,5 a3,4 a4,3−a1,4 a2,1
a3,5 a4,3+a1,1 a2,4 a3,5 a4,3+a1,5 a2,3 a3,1 a4,4−a1,3
a2,5 a3,1 a4,4−a1,5 a2,1 a3,3 a4,4+a1,1 a2,5 a3,3
a4,4+a1,3 a2,1 a3,5 a4,4−a1,1 a2,3 a3,5 a4,4−a1,4 a2,3
a3,1 a4,5+a1,3 a2,4 a3,1 a4,5+a1,4 a2,1 a3,3 a4,5−a1,1
a2,4 a3,3 a4,5−a1,3 a2,1 a3,4 a4,5+a1,1 a2,3 a3,4 a4,5)
a5,2+(a1,5 a2,4 a3,2 a4,1−a1,4 a2,5 a3,2 a4,1−a1,5 a2,2
a3,4 a4,1+a1,2 a2,5 a3,4 a4,1+a1,4 a2,2 a3,5 a4,1−a1,2
a2,4 a3,5 a4,1−a1,5 a2,4 a3,1 a4,2+a1,4 a2,5 a3,1
a4,2+a1,5 a2,1 a3,4 a4,2−a1,1 a2,5 a3,4 a4,2−a1,4 a2,1
a3,5 a4,2+a1,1 a2,4 a3,5 a4,2+a1,5 a2,2 a3,1 a4,4−a1,2
a2,5 a3,1 a4,4−a1,5 a2,1 a3,2 a4,4+a1,1 a2,5 a3,2
a4,4+a1,2 a2,1 a3,5 a4,4−a1,1 a2,2 a3,5 a4,4−a1,4 a2,2
a3,1 a4,5+a1,2 a2,4 a3,1 a4,5+a1,4 a2,1 a3,2 a4,5−a1,1
a2,4 a3,2 a4,5−a1,2 a2,1 a3,4 a4,5+a1,1 a2,2 a3,4 a4,5)
a5,3−(a1,5 a2,3 a3,2 a4,1−a1,3 a2,5 a3,2 a4,1−a1,5 a2,2
a3,3 a4,1+a1,2 a2,5 a3,3 a4,1+a1,3 a2,2 a3,5 a4,1−a1,2
a2,3 a3,5 a4,1−a1,5 a2,3 a3,1 a4,2+a1,3 a2,5 a3,1
a4,2+a1,5 a2,1 a3,3 a4,2−a1,1 a2,5 a3,3 a4,2−a1,3 a2,1
a3,5 a4,2+a1,1 a2,3 a3,5 a4,2+a1,5 a2,2 a3,1 a4,3−a1,2
a2,5 a3,1 a4,3−a1,5 a2,1 a3,2 a4,3+a1,1 a2,5 a3,2
a4,3+a1,2 a2,1 a3,5 a4,3−a1,1 a2,2 a3,5 a4,3−a1,3 a2,2
a3,1 a4,5+a1,2 a2,3 a3,1 a4,5+a1,3 a2,1 a3,2 a4,5−a1,1
a2,3 a3,2 a4,5−a1,2 a2,1 a3,3 a4,5+a1,1 a2,2 a3,3 a4,5)
a5,4+(a1,4 a2,3 a3,2 a4,1−a1,3 a2,4 a3,2 a4,1−a1,4 a2,2
a3,3 a4,1+a1,2 a2,4 a3,3 a4,1+a1,3 a2,2 a3,4 a4,1−a1,2
a2,3 a3,4 a4,1−a1,4 a2,3 a3,1 a4,2+a1,3 a2,4 a3,1
a4,2+a1,4 a2,1 a3,3 a4,2−a1,1 a2,4 a3,3 a4,2−a1,3 a2,1
a3,4 a4,2+a1,1 a2,3 a3,4 a4,2+a1,4 a2,2 a3,1 a4,3−a1,2
a2,4 a3,1 a4,3−a1,4 a2,1 a3,2 a4,3+a1,1 a2,4 a3,2
a4,3+a1,2 a2,1 a3,4 a4,3−a1,1 a2,2 a3,4 a4,3−a1,3 a2,2
a3,1 a4,4+a1,2 a2,3 a3,1 a4,4+a1,3 a2,1 a3,2 a4,4−a1,1
a2,3 a3,2 a4,4−a1,2 a2,1 a3,3 a4,4+a1,1 a2,2 a3,3 a4,4)
a5,5
14 paź 21:32
jc:
−1 2 0 1 2
1 3 1 4 3
1 0 3 1 5
1 −1 3 4 0
2 1 0 −1 2
1 3 0 0 4
1 3 1 4 3
1 0 3 1 5
1 −1 3 4 0
2 1 0 −1 2
1 3 0 0 4
0 0 1 4 −1
1 0 3 1 5
0 −1 0 3 −5
2 0 0 2 −3
1 3 0 0 4
0 0 1 4 −1
0 −3 3 1 1
0 −1 0 3 −5
0 −6 0 2 −11
0 1 4 −1
−3 3 1 1
−1 0 3 −5
0 −6 0 −13
1 0 −3 5
0 1 4 −1
3 − 3 − 1 −1
0 −6 0 −13
1 0 −3 5
0 1 4 −1
0 − 3 8 −16
0 −6 0 −13
1 4 −1
3 −8 16
6 0 13
1 4 −1
3 −8 16
0 16 −19
1 4 −1
0 −20 19
0 16 −19
−20 19
16 −19
−20 19
−4 0
= 4*19 = 76 ale mogłem pomylić znak
14 paź 22:36
Mila:
JC Dobrze jest .

Miałam pisać.
14 paź 22:39
Mariusz:
Piotr nie pomyliło się tobie coś ?
Składników w tej sumie powinno być 120
Pierwsze indeksy tworzą ciąg 1,2,3,4,5
a drugie indeksy tworzą permutację powyższego ciągu
Znak składnika (który jest iloczynem) ustalamy na podstawie liczby przestawień elementów
w permutacji
15 paź 05:04
piotr: W każdym z pięciu nawiasów jest po 24 iloczyny co daje 120.
15 paź 23:00