Cena biletu
matms: Gdy cenę biletu na mecz obniżono o 5 zł, okazało się, że na mecz przychodzi o 60% widzów
więcej, a dochód uzyskany ze sprzedaży biletów wzrósł o 40%.
Ile kosztował bilet przed obniżką?
14 paź 20:30
Saizou :
b; cena biletu
w; liczba widzów przychodząca na mecz
d; dochód
dochód=cena biletu·ilość widzów (pomijamy dodatkowe opłaty

np. podatek itp.)
d=b·w
1,4d=(b−5)·1,6w
dzieląc przez siebie te wyrażenia otrzymujemy
1,4b=1,6b−8
0,2b=8
b=40 (zł)
ODP. Cena biletu przed obniżką to 40 zł
14 paź 20:35
piotr: (x−5)*1.6 = x*1.4
14 paź 20:39