Nietypowa nierówność z wartością bezwzgledną.
Wit: Czy to jest dobrze rozwiązane?
Podaj zbiór rozwiązań:
|−x2+4|−|2−x|≤4
|2−x|*|2+x|−|2−x|≤4
|2−x|*|2+x|≤4+|2−x| : |2−x| ∧ x≠2
|2+x|≤4+1
|2+x|≤5
x∊ <−7,3>
dla x=2
|−22+4|−|2−2|≤4
|0|−|0|≤4
0≤4
dla x=2 zachodzi nierówność
Ostatecznie:
x∊ <−7,3>
14 paź 19:50
Omikron: Źle. Dlaczego nie podzieliłeś 4 przez |2−x|?
14 paź 19:52
Saizou :
jak dzielisz przez |2−x| to otrzymasz
14 paź 19:52
Wit: czyli
dla x∊ (−
∞,−2)
dla x∊ <−2,2)
dla x∊ <2,+
∞)
I to dalej normalnie rozwiązuje tak?
14 paź 20:07
Omikron: Tak, w trzech przedziałach, ale podzielenie na początku przez |2−x| nie ma sensu, po co
tworzysz ułamki skoro później trzeba się będzie ich pozbyć?
14 paź 20:08
Wit: Mógłby ktoś to rozwiązać dla jednego przedziału
np. (−∞;−2) ?
14 paź 20:34
Mila:
|−x2+4|−|2−x|≤4⇔
Po filmie rozwiążę.
14 paź 20:43
Wit: |−x
2+4|−|2−x|≤4
−x
2+4≥0
Miejsca zerowe: x= −2 x=2 x∊ <−2;2>
dla x∊(−
∞;−2)
x
2−4−2+x≤4
x
2+x−10≤0
Δ=41
Miejsca zerowe:
| | −1−√41 | | −1+√41 | |
Funkcja należy do < |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Po uwzględnieniu przedziału (−
∞;−2)
| | −1+√41 | |
Ostatecznie < |
| ; −2> |
| | 2 | |
Zgadza się teraz?
14 paź 21:46
Mila:

1)
|−x
2+4|=−x
2+4⇔−x
2+4≥0 czyli dla x∊<−2,2>
|−x
2+4|=x
2−4 dla x<−2 lub x>2
2)
|2−x|=2−x⇔2−x≥0 czyli dla x≤2
|2−x|=−2+x dla x>2
===============
|−x
2+4|−|2−x|≤4
1
o
x<−2
x
2−4−(2−x)≤4
x
2−4−2+x−4≤0
x
2+x−10≤0
Δ=41
| | −1−√41 | | −1+√41 | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−√41 | | −1+√41 | |
x∊< |
| , |
| > i x<−2⇔ |
| | 2 | | 2 | |
lub
2
o
x∊<−2,2>
−x
2+4−(2−x)≤4
−x
2+4−2+x≤4
−x
2+x−2≤0 i x∊<−2,2>
Δ=1−8<0 parabola skierowana w dół , trójmian przyjmuje wartości ujemne dla x∊R,
uwzględniając przedział mamy:
x∊<−2,2>
lub
3
o
x>2
x
2−4−(−2+x)≤4
x
2−4+2−x≤4
x
2−x−6≤0
Δ=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
x∊<−2,3> i x>2⇔
x∊(2,3>
=======
Suma rozwiązań:
=============
14 paź 21:59
Wit: Dziękuje
14 paź 22:10
Mila:
14 paź 22:24