Wyznacz liczebność kolonii bakterii po 20 godzinach.
Olx: W chwili t=0rozpoczęcia obserwacji kolonia liczyła 30 000 bakterii. Po pięciu godzinach liczba
bakterii wzrosła do 90 000. Przyjmujemy, że liczebność bakterii po czasie t (t>0) wyraża się
wzorem L(t)=k∙at, gdzie k oznacza liczebność w chwili t=0.Wyznacz liczebność kolonii bakterii
po 20 godzinach.
14 paź 19:05
Adamm: czy t jest w godzinach, to jest bardzo ważne
14 paź 19:10
Adamm: w sumie to nie jest aż takie ważne bo a jest zależne
więc możemy przyjąć że t jest w godzinach
14 paź 19:13
Adamm: L(5)=30 000*a5=90 000
a=5√3
L(20)=30 000*34=2 430 000
14 paź 19:15