zadanie5 klasa
kisia: w jednej z klas 5 liczba dziewcząt stanowi 0.6 wszystkich uczniów klasy. oblicz ilu uczniówbylo
w tej klasie jeżeli dziewcząt było o 6 więcej niż chłopców
9 sty 17:52
MATH: Dane:
d−liczba dziewcząt
c−liczba chłopców
x−liczba uczniów w klasie
d=0,6x
d=c+6
c=0,4x [od całości(1x) odejmujemy liczbę dziewcząt(0,6x)]Rozwiązanie:
Rozwiązanie:
d=d
0,6x=c+6
0,6x=0,4x+6
0,6x−0,4x=6
0,2x=6
x=30
Odp. W klasie było 30 uczniów
9 sty 18:31
kisia: jurek w czasie 15 minut przebył 4/5 kilometra ,a robert w czasie 16 minut przeszedł 5/6
kilometra Oblicz który z chłopców poruszał się szybciej
9 sty 18:46