Niech n oznacza liczbę naturalną. Uzasadnij, że liczba U{n^2}{2}-U{3n}{2} jest l
Kinga: | | n2 | | 3n | |
Niech n oznacza liczbę naturalną. Uzasadnij, że liczba |
| − |
| jest liczbą |
| | 2 | | 2 | |
całkowitą.
Wiem, że można to tak zapisać:
| | n2 | | 3n | | n2 − 3n | | n(n−3) | |
|
| − |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale nie wiem co dalej z tym zrobić.
14 paź 18:31
Adamm: jeśli n=2k gdzie k jest jakąś liczbą to
jeśli n=2k+1 gdzie k jest jakąś liczbą to
14 paź 18:34
14 paź 18:34
Adamm: inaczej, jeśli n jest parzyste to liczba jest całkowita
jeśli n jest nieparzyste to n−3 jest parzyste więc liczba jest całkowita
14 paź 18:35
Jack: Liczbę całkowitą uzyskamy, gdy w liczniku będzie liczba parzysta.
zatem wykaż, że n(n−3) jest liczbą parzystą dla n ∊ N
14 paź 18:35
Jack: a zreszta...
14 paź 18:35
Mila:
rozważ dwa przypadki
1) n=2k, k∊N − liczba parzysta
2) n=2k+1 − liczba nieparzysta
teraz badaj wyrażenie.
14 paź 18:36
Antonni: A mozna skorzystac z tego co napisal
ICSP ?
| n(n−1) | |
| to suma n kolejnych liczb naturalnych i jesli odejmniemy od tego liczbe naturalna |
| 2 | |
to w wyniku otrzymamy liczbe naturalna
14 paź 18:42
Kinga: Bardzo wam dziękuję, teraz rozumiem
14 paź 18:46