Pochodne
Poziomka: Oblicz i uprość pochodną z f(x)= arctg(x+√1+x2)
14 paź 17:01
Adamm: | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| *(1+2x |
| ) policz sobie |
| | 1+(x+√1+x2)2 | | 2√1+x2 | |
14 paź 17:03
Jack:
przede wszystkim korzystamy ze wzoru
(1)
a nastepnie z pochodnej funkcji zlozonej.
14 paź 17:08
Poziomka: A nie całość razy 2x?
14 paź 17:10
Adamm: całość tzn.
14 paź 17:10
Poziomka: Pierwszy ułamek bez zmian * (1+1\2√1+x2)*2x
14 paź 17:15
Adamm: | | x | |
nie, razy (x+√1+x2)' = 1+ |
| |
| | √1+x2 | |
14 paź 17:17
Poziomka: A pochodną z x2?
14 paź 17:21
Adamm: pochodną z x
2 
napisz dokładnie o co ci chodzi
wszystko jest poprawnie
14 paź 17:23
Poziomka: Najpierw liczymy pochodną z arctg, potem z nawias, a następnie z x2
14 paź 17:30
ICSP: nie z x
2 tylko z (1 + x
2).
| | 1 | | 1 | |
f' = |
| * (1 + 2x |
| ) |
| | 1 + (x + √1 + x2)2 | | 2√1 + x2 | |
na czarno masz oznaczoną pochodną z (1 + x
2)
14 paź 17:36
Adamm: to nie jest coś co ci mogę niestety wytłumaczyć, pomyśl nad tym sama może zrozumiesz
że to co mówisz jest błędne
może to sobie rozpisz na kartce
14 paź 17:37
Poziomka: Dobra już wiem dzięki
14 paź 17:38