matematykaszkolna.pl
Rysunek techniczny-promień Pomocy : GRAFIKA INŻYNIERSKA − konstrukcje geometryczne. Mam zadanie aby dwie proste prostopadłe połączyć łukiem o założonym promieniu. No właśnie..założony promień − o co chodzi? Na rysunku mam przedstawioną konstrukcję gdzie jest zaznaczony punkt środka okręgu od którego poprowadzona jest strzałka z rz .Żadnych wymiarów, żadnych danych. Ktoś wie może o co chodzi? Czy trzeba jakoś policzyć to czy jak? Nie wiem jak ustawić szerokość cyrkla przez to i konstrukcja stoi w miejscu. Jeśli jakaś dobra dusza chciałby pomóc ale nie jest w stanie sobie wyobrazić o co dokładnie chodzi to jest to książka Tadeusza Lewandowskiego ,,Rysunek Techniczny dla mechaników '' .Strona 42 −zadanie 4 . Książka jest w pdf dostępna .
14 paź 16:34
===: to nie możesz wkleić strony?
14 paź 16:41
14 paź 16:51
===: a może być coś prostszego? Masz tam opis krok−po−kroku. Promień rz to promień założony np 15mm Typowe zaokrąglanie narożników.
14 paź 17:14
Dziadek Mróz: szukasz pktu luku wspólnego obu odcinkow. przykładasz cyrkiel do końca odcinka i robisz łuk wewnątrz kształtu, kolejny łuk od końca drugiego, przecięcie będzie środkiem łuku jakim połączysz oba odcinki
14 paź 17:18
Pomocy : We wcześniejszych zadaniach było określenie − > promień dowolny .Natomiast w tym jest to nazwane promieniem założonym .Jest tu jakaś różnica ? emotka
14 paź 17:27
===: i nie nazywaj tego nawet "grafiką inżynierską" −emotka To rysunek na poziomie szkoły zawodowej. Jak sobie będziesz radził jak zacznie się przenikanie brył emotka
14 paź 17:28
Pomocy : Grafika inżynierska − przedmiot na studiach . Zresztą napisane jest ,że chodzi o konstrukcje geometryczne. emotka
14 paź 17:31
===: Promienie zaokrąglania narożników są uzależnione od rozmiarów przedmiotów jak też od materiału z którego są wykonywane. W metalu dla cienkich przedmiotów to często r3, r6 W meblarstwie dla drewna to r15, r20
14 paź 17:32
Pomocy : Jeśli chcę to przedstawić na kartce jako proste prostopadłe o długości ok.6 cm , to nie trzeba jakoś stosunkowo tego obliczać ? Zaznaczać promień ,,na oko'' ?
14 paź 17:35
===: Na prawym rysunku masz już przedmiot z wymiarowaniem ... tam ma być podany promień
14 paź 17:43
Pomocy : Nie ma podanego promienia. Jedyna informacja to rz . Żadnych danych liczbowych
14 paź 18:11
5-latek : Grafika inzynierska ==================== Tadeusz Lewandowski Rysunek techniczny dla mechanikow Ksiazka przeznaczona dla klas 1 i 2 technikow oraz zsz Od strony 40−42 ma opisane czynnosci ktore tutaj nalezy wykonac do tego zadania Mam ta ksiazke bo sie z niej uczylem . (1995r
14 paź 18:16
Pomocy : No dobrze. Więc w przypadku i tego zadania −−− >http://imgur.com/a/XWmaw jeśli chodzi o wyznaczenie punktu C to nie trzeba robić jakichś dodatkowych konstrukcji z cyrklem i linijką ? Wystarczy po prostu przyłożyć linijkę tak aby stykało się z zarysem okręgu (tego od punktu D jak rownież E) A znowu jeśli chodzi o punkt B wystarczy też go wykreślić , tak o , po prostu ? Bo jeśli tak , to faktycznie to jest tak banalne , tyle ,że wygląda groźnie dlatego kombinuję aż za bardzo.
14 paź 18:23
ax: ... no to będziemy mieli inżynierówemotka Do budowy kładki na rzece trzeba będzie wołać cieślę z wioski emotka
14 paź 18:43
Pomocy : Zapomniał wół jak cielęciem był .. Mimo to dzięki za pomoc.
14 paź 18:45
Dziadek Mróz: rysunek
15 paź 00:14