granice niewłaściwe
wojt: Proszę o pomoc
http://i.imgur.com/QiXWaJx.png w załączniku jest twierdzzenie, zadanie + odpowiedzi
I nie wiem dlaczego ale jak robię wg. twierdzenia to wychodzą mi zupełnie odwrotne wyniki.
np w pierwszym mam licznik ujemny a mianownik 0+ to wg. twierdzenia powinno wyjsc −
∞, a w
odpowiedziach jest
∞.
Proszę wytłumaczcie mi to, żebym mógł te zadania zrobić, bo najwyraźniej coś źle zrozumiałem.
14 paź 16:05
Adamm: według tw. powinno wyjść w a) ∞
pomyśl nad tym
14 paź 16:07
Adamm: | | 1−x | | −4 | | −4 | |
a) limx→5+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | 5−x | | 5−5+ | | 0− | |
14 paź 16:19
wojt: Dzięki, a dlaczego z 5−5
+ zrobił się −? taka zasada po prostu jak w podstawie podstaw, że + i
− daje −
oraz − i − daje +?
14 paź 16:27
Adamm: granica przy x→5+ znaczy że lim n→∞f(x+an)
gdzie an → 0 oraz an>0
więc 5−(5+an)=−an
czyli mianownik jest ujemny
14 paź 16:34