liczby zespolone
w: z=√1+i obliczyć wszystkie wartości wyrażenia
|√z|=√2
Zo=√2*(cosπ/8+sinπ/8 i)
Z1=√2*(−cosπ/8−sinπ/8 i)
To wszystko?
14 paź 16:04
Adamm: |
√z| =
√2
14 paź 16:12
w: oj przepraszam 4√2 a tak to ok?
14 paź 16:13
Adamm: raczej |z|=4√2
z0=4√2(cos(π/8)+i*sin(π/8))
z1=4√2(cos(9π/8)+i*sin(9π/8))
14 paź 16:18
Mila:

w=1+i liczba pod pierwiastkiem.
|1+i|=
√2
(1,1)
| | | | | |
zk=√√2*(cos |
| +i* sin |
| ) dla k∊{0,1} |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2+√2 | | √2−√2 | |
z0=4√2*(cos |
| +i* sin |
| ) =4√2*( |
| +i* |
| ) |
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2 | |
z
1=... licz dalej sam
14 paź 18:01