Zadania maturalne
Michał05: Zd 32
Siatka ostrosłupa składa się z kwadratu o boku 4 oraz czterech trójkątów równobocznych. Wyznacz
objętość tego ostrosłupa oraz miarę kąta utworzonego przez przeciwległe krawędzie boczne
ostrosłupa.
14 paź 15:57
===:
Chłopie ... prostszych zadań to już nie ma

Gdzie wkład własny
14 paź 16:15
Ajtek:
Przepisanie zadania

.
14 paź 16:27
===:
14 paź 16:39
Janek191:

a = 4
więc
h
2 = (2
√3)
2 − 2
2 = 12 − 4 = 8 =4*2
h = 2
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = |
| *16*2√2 = ... |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
=============
α = 2 β
x = 0,5 a
√2 = 2
√2
| | x | | 2√2 | |
tg β = |
| = |
| = 1 ⇒ β = 45o |
| | h | | 2√2 | |
zatem
α = 90
o
=======
14 paź 20:41