potęgowanie liczb zespolonych.
osiem: obliczyć:
z=(1+i)11
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy dobrze myślę?
z=111*(cos 11π/4+ i sin 11π/4)=cos 3/4π+ i sin 3π/4= −√2/2+√2/2 i
14 paź 15:26
Adamm: |1+i|=
√2
| | √2 | | √2 | |
1+i=√2( |
| + |
| i)=√2eπi/4 |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 15:29
Adamm: nie do końca
14 paź 15:30
osiem: a no racja, źle policzyłem moduł, dzięki
14 paź 15:31
osiem: a nie podnosimy modułu do potęgi? i nie możymy argumentów przez 11?
14 paź 15:35
Adamm: (√2eπi/4)11=√211*e11πi/4
14 paź 15:37
osiem: dzięki
14 paź 15:44
an: można też tak
(1+i)2=2i i4=1
(1+i)11=(1+i)((1+i)2)5=25(1+i)(i)5=25(1+i)i=25(−1+i)
14 paź 21:14