Zadania maturalne
Michał05: Zd26 Rozwiąż nierówności x2−2x−8>0
14 paź 14:37
Adamm: Δ=4+32=36
x=4 lub x=−2
(x−4)(x+2)>0
x∊(−
∞;−2)u(4;
∞)
14 paź 14:39
Jerzy:
Bez delty:
x2 − 4x + 2x − 4 > 8 ⇔ x(x−4) +2(x−4) > 8 ⇔ ( x − 4)(x − 2) > 0
14 paź 14:42
Michał05: Dziękuję za odpowiedź.
14 paź 14:43
piotr1973: jak się wie jakie są pierwiastki to łatwo też bez delty
14 paź 14:56
Jerzy:
Nie "wie się" ... tylko rozkłada na czynniki

Poza tym powinno byc: (x − 4)( x + 2) > 0
14 paź 14:58
Antonni: Sam bede zdawal mature ale jesli maturzysta pyta o rozwiazanie takiego zadania to jest juz
tragedia .
14 paź 17:41