mediana i dominanta
xkarolx: Mam pytanie dotyczace mediany i dominanty w jaki sposob sie je zapisuje.
Np.jezeli mamy podane takie liczby :4,8,9,9,10,11,13,14,15,16,16,18,19,20.
To mediana bedzie równa 13+14 : 2=13,5. A dominanta ile bedzie rowna skoro jest to najczesciej
pojawiajaca sie wartośc? Bedzie równa 9 czy 16...skoro obie liczby sa najbardziej
powtarzanymi?
A jezeli sa podane takie liczby:1280,1280,1400,1523,1523,1523,1800 to dominantą jest liczba
1523 bo powtarza sie 3 razy.To zapisujemy to w taki sposób mo=1523,1523,1523 czy po prostu
mo=1523.
Z góry dziekuje