Wyznaczenie stycznej prostopadłej do prostej
Ameh: Wyznacz równianie stycznej do wykresu do wykresu funkcji f(x) = x2 − 4x + 7,
jeśli jest ona prostopadła do prostej o równaniu y = −(1/2)x + 1
Chciałbym zapytać, jak ugryźć tego typu zadania.
Mam współczynnik kierunkowy szukanej stycznej 2, i pochodną f`(x) = 2x−4. Pytanie, co dalej...
Żeby wyznaczy styczną, potrzebuje punktu x0, lecz nie wiem, skąd go wziąć. To chyba punkt
przecięcia funkcji ze styczną, ale nie znam wzoru stycznej...
14 paź 12:59
Jerzy:
f'(x) = 2 i wyznaczasz punkt styczności x0
potem styczna: y = f'(x0)(x− x0) + f(x0)
14 paź 13:06
Ameh:
"f'(x) = 2"
Skąd się to wzięło i co wnosi do rozwiązania?
"Wyznaczasz punkt styczności x0"
Gdybym tylko wiedział, jak to zrobić...
Akurat z tego wszystkiego to wzór na styczną pamiętam.
Tu "ale nie znam wzoru stycznej..." chodziło mi o to, że nie mogę zrobić czegoś takiego:
x2 − 4x + 7 = 2x...[wzór stycznej, nie "na styczną"]
x z tego równania to x0, jeśli się nie mylę.
14 paź 13:28
Jerzy:
f'(x0) − to współczynnkik kierunkowy stycznej do wykresu w punkcie x0
2 = 2x − 4 ⇔ 2x = 6 ⇔ x = 3
Odcieta punktu styczności: x0 = 3
14 paź 13:32
Jerzy:
styczna: y = 3(x − 3) + f(3) ... policz dalej
14 paź 13:33
Janek191:
| | 1 | |
Ta styczna ma być prostopadła do prostej o równaniu y = − |
| x + 1, |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc jej współczynnik kierunkowy a1 = 2 , bo − |
| *2 = − 1 |
| | 2 | |
f '(x) = a
1
f'(x) = 2 x − 4 = 2 ⇒ x = 3 =x
0
itd.
14 paź 13:34
Jerzy:
oczywiście ma być: y = 2(x−3) + f(3)
14 paź 13:35
Ameh:
"f'(x0) − to współczynnkik kierunkowy stycznej do wykresu w punkcie x0 / f '(x) = a1".
Tego mi brakowało, dzięki wielkie.
14 paź 13:43
piotr1973: sugerowałbym dowiedzieć się o interpretacji geometrycznej pochodnej w punkcie
14 paź 13:53