Funkcje cyklometryczne
Jack: Funkcje cyklometryczne
Udowodnij tozsamosc.
cos(arc sinx) = √1−x2 dla x <−1;1>
czy moge to zrobic w ten sposob? :
z def. funkcji cyklometrycznej, niech
arc sin x = α ⇔ sin α = x
zatem
L = cos(arc sin(sin α)) = cos α
P = √1−x2 = √1 − sin2α = √cos2α = |cos α| = cosα
L = P
c.k.d.
13 paź 23:47
Jack: ?
14 paź 00:12
jc:
sin arcsin x = x, x∊[−1,1]
arcsin sin y = y, y∊[−π/2, π/2] (tego nie potrzebujesz)
arcsin x ∊ [−π/2,π/2], dlatego cos arcsin x ≥ 0.
cos arcsin x = √1 − (sin arcsin x)2 = √1−x2
14 paź 00:24
Jack: no ale wlasnie mi chodzi czy moge "moim" sposobem bo jak 20 przykladow zrobilem analogicznie.
14 paź 00:27
Jack: bo ja* :x
dzieki jc za starania
14 paź 00:29
jc:
arcsin x = α ⇔ sin α = x. Tak, ale przy założeniu, że α ∊ [−π/2,π/2].
Przykład. sin π = 0, ale arcsin 0 = 0 ≠ π.
Piszemy arcsin, nie arc sin. W zadaniu ważne jest, że cos α ≥ 0.
14 paź 00:40
Jack: ok, dzieki
14 paź 07:35