Zadanko
Zosia: Niech u=tg(x/2)
pokazać,że:
1) cosx=1−u2/1+u2
2)sin(x)=2u/1+u2
13 paź 23:33
Antonni: sinx= 2sinx/2*cosx/2
Prawa strona tego wzoru sie nie zmieni gdy zostanie podzielona przez1
Wiesz ze cos
2x/2 +sin
2x/2=1
| | 2sinx/2*cosx/2 | |
wiec sinx= |
| |
| | cos2x/2+sin2x/2 | |
podziel w zeszycie licznik i mianownik prawej strony przez cos
2x/2 i oytzymasz wzor na sinx
Od razu mowie nie bede tu liczyl bo koszmare zapisy by byly
Teaz cosx
cosx= cos
2x/2−sin
2x/2
i cos
2x/2 +sin
2x/2=1
| | cos2x/2−sin2x/2 | |
cosx= |
| |
| | cos2x/2 +sin2x/2 | |
to samo licznik i mianownik podzielic przez cos
2x/2
w zeszycie
13 paź 23:49
Antonni: Juz Zosi to nie interesuje .
14 paź 20:18
Saizou :
można też od lewej story
| | x | | x | | x | | | |
L=cos(x)=cos(2· |
| )=cos2 |
| −sin2 |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | |
analogicznie będzie z sinusem
14 paź 20:30