matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij
xpat:
Udowodnij L=P sin(x+y)/ sin(x−y)=tg(x)+tg(y)/ tg(x)−tg(y)
13 paź 23:03
Mila:
sinx
siny
+
cosx
cosy
P=
=
sinx
siny
−
cosx
cosy
sinxcosy+siny*cosx
sin*cosy
=
=
sinxcosy−siny*cosx
sin*cosy
sin(x+y)
=
=L
sin(x−y)
13 paź 23:08
Mila:
cosx≠0 i cosy≠0 i tgx≠tgy i sin(x−y)≠0
13 paź 23:09
myszka:
cosx≠0 , cosy≠0
sinxcosy+sinycosx
L=
| dzielimy licznik i mianownik przez cosxcosy ≠0
sinxcosy−sinycosx
tgx+tgy
L=
= P
tgx−tgy
13 paź 23:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick