podzielność przez 3 lub 4 lub 6
Tucznik: Ile jest liczb do 10 000 podzielnych przez 3 lub 4 lub 6?
13 paź 22:48
Tucznik: Liczby podzielne przez w tym zakresie:
przez 3 − 3333
przez 4 − 2499
przez 6 − 1666
przez 12 − 833
przez 18 − 555
przez 24 − 416
przez 72 − 138
Poprawna odpowiedź chyba jest 5000, tylko nie wiem jak z tych danych to osiągnąć
13 paź 22:52
Leszek: Wyprowadz sobie wzor albo znajdz podobny do tego ktory Ci podaje na moc zbiorow
| A∪B | = | A | + | B | − | A ∩ B |
Wykorzystaj wzor | A ∪ B ∪ C |= .....
13 paź 22:59
Tucznik: No wg. mnie powinno być zgodnie z zasadą włączeń i wyłączeń
|A∪B∪C| = |A| + |B| + |C| −|A∩B| − |A∩C| − |B∩C| +|A∩B∩C|
zatem |A∪B∪C|= 3333+2499+1666 − 833 − 555−416 +138= 6,702
to by było na pewno za dużo
14 paź 00:02
Tucznik: jeżeli kogokolwiek to interesuje:
Podpuchą trochę w tym zadaniu było (lub przez 6) skoro już jest przez 3.
Zadanie sprowadza się po prostu do policzenia liczb podzielnych przez 3 lub 4 i wtedy
rzeczywiście mamy tyle ile powinno być
14 paź 00:32
Mila:
NWW(3,6)=6
Każda liczba podzielna przez 6 jest podzielna przez 3.
Zatem wśród liczb podzielnych przez 3 są wszystkie liczby podzielne przez 6.
NWW(3,4)=12
NWW(3,4,6)=12
liczba
|A∩B|=833
|A∩C|=1666
|B∩C|=833
|A∩B∩C|=833
|A∪B∪C|=3333+2500+1666−1666−833−833+833=3333+2500−833=5000
14 paź 00:39