równania
Muniek: √cos2x = √cosx = 0
13 paź 21:40
Adamm: cos(2x)=cos(x)=0=cos(π/2)
x=π/2+kπ ∧ 2x=π/2+kπ k∊ℤ
x=π/2+kπ ∧ x=π/4+k(π/2)
sprzeczność
13 paź 21:54
===:
tam pewnie jest + a nie =
Ale grunt to wpisać ... byle jak ...ale wpisać ... niech się pogłowią
13 paź 21:56
Aga: ()2 cosx≥0, czyli x e <−π/2 +2kπ ; π/2 +2kπ>
cos2x=cosx
2cos2x−1=cosx
podst. cosx=t
2t2−t−1=0
Δ=9 √Δ= 3
t1=−1/2 t2=1
cosx=−1/2 niezgodne z założeniem
cosx=1 czyli x=0+2kπ
13 paź 22:01
Muniek: Nie, tam jest =.
Dzięki.
13 paź 22:06
Aga: a i jeszcze założenie, że cos2x≥0, czyli x e <−π/4 +2kπ; π/4 +2kπ>
ale to i tak nie zmienia ostatecznego wyniku
13 paź 22:08