Funkcje trygonometryczne
Mikifiki: Dzień dobry, mam problem z zadaniem. Brzmi ono tak Obwód trapezu rownoramiennego jest równy
22cm. Krótsza podstawa ma długość 2cm, a dłuższa jest dwa razy dłuższa od ramienia trapezu.
Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta zawartego między przekątną a wysokością
trapezu.
13 paź 21:01
Aga: oznacz ramię jako a, więc dłuższa podstawa to 2a, czyli 4a=20cm, a=5cm, 2a=10cm.
Wysokość trapezu dzieli dłuższą podstawę na odcinki długości: 4cm i 6cm.
Z Pitagorasa obliczasz wysokość trapezu h=3cm i długość przekątnej d=3
√5
I teraz podstawiasz do funkcji trygonometrycznej
13 paź 21:16
myszka:
| | 10−2 | |
4c+2=22 ⇒ c=5 to |AB|=2c=10 i |EB|= |
| = 4 to |AE|=6 |
| | 2 | |
h=
√52−42= 3 i d=|AC|=
√h2+|AE|2= .......... =
√73
W trójkącie prostokątnym AEC:
sinα= ..........
cosα=..........
tgα=.......
ctgα=....
13 paź 21:26
myszka:
Poprawiam chochlika : d=.......... =√45= 3√5
13 paź 21:28