kombinatoryka
Tomek a Tomek : " Opisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych" o co tu chodzi ?
13 paź 20:20
yht:
trzeba po prostu wypisać wszystkie możliwe przypadki
np. jeśli w zadaniu masz że rzucono dwukrotnie sześcienną kostką do gry, to masz napisać:
(1,1), (1,2), (1,3), (1,4), ... , (6,4), (6,5), (6,6)
13 paź 20:29
Mila:
Jakie doświadczenie losowe masz opisać?
13 paź 20:33
Tomek a Tomek : hmm.. na pewno?

mam zadnie z trzy krotnym rzutem kostką, więc 6
3 = 216 nie sądzę, żeby kazali aż tyle
wypisywac..
13 paź 20:33
yht:
(R1, R2, R3)
R1 − pierwszy rzut
R2 − drugi rzut
R3 − trzeci rzut
powinno wystarczyć tyle
13 paź 20:35
Tomek a Tomek : Zda. Rzucamy trzy razy sześcienną, symetryczną kostką do gry.
Opisz symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych i podaj z ilu zdarzeń elementarnych się on
składa.
13 paź 20:36
yht:
czyli (R1, R2, R3) i potem dopisujesz że 63 = 216.
13 paź 20:38
Mila:
Trzykrotny rzut kostką:
Ω={(x,y,z): x∊{1,2,3,4,5,6}∧y∊{1,2,3,4,5,6}∧z∊{1,2,3,4,5,6}}
Zbiór zdarzeń elementarnych
Albo tak:
Ω={(x,y,z): x,y,z∊{1,2,3,4,5,6} }
Różnie było w podręcznikach.
13 paź 20:59
Mila:
|Ω|=6*6*6− liczba wszystkich zdarzeń elementarnych podanego doświadczenia losowego.
( liczba wszystkich możliwych wyników)
13 paź 21:00